Om mig

Min första dator var en Commodore 64 som bara användes för att spela spel på. Den hade jag ett tag under 1980-talet. Nämner detta mest för att det är kul, den datorn hade ingen betydelse i att skapa det intresse jag har idag.

Min första PC köpte jag 1995 och det var en IBM Aptiva med Windows 3.11. Kommer tyvärr inte ihåg så mycket kring hårdvaran i den datorn mer än att det var nån typ av 486-processor. Första året så användes datorn bara till spel. Sen började jag testa Internet med modemuppkoppling. Under 1997 så började jag på en aktivitet där jag fick möjligheten att lära mig mer kring datorer, nätverk och webbdesign med html. Testade även lite Perl under dom två år som jag var på det stället.

Jag blev introducerad till Linux av en nätverkstekniker som arbetade på det företag som höll i aktiviteten. Jag fastnade ganska snabbt även om det var riktigt svårt och krångligt på den tiden. Jag började med Red Hat Linux. Linux har varit mitt primära operativsystem sen dess och jag kan inte tänka mig att använda någon annan miljö.

Jag har testat många olika Linuxdistributioner genom åren. Jag har testat dom stora klassiska som Debian, Slackware, Red Hat och Suse. Testat med Linux from scratch och en hel del annat. Jag har även testat dom flesta BSD-varianter som funnits tidigare, kört lite Solaris av ren nyfikenhet.

Jag genomförde en del utbildningar under cirka tre års tid men i slutet så sprack IT-bubblan och det var svårt att komma nån vart kändes det som. Jag fokuserade på att ha datorer som ett fritidsintresse och började söka arbeten och utbildningar inom andra yrken. Något som jag fokuserat på under många år. Det var först under 2016 som jag seriöst började titta på utbildningar igen och då mer mot programmeringen.

Jag har varit engagerad i olika Linuxprojekt och andra typer av projekt som har med öppen källkod att göra. Som mest aktiv var jag under tiden 1997-2007, sen började det sakta att bli mindre. Höll på mycket med systemadministration, skriva och översätta dokumentation, hjälpa olika projekt att synas, ge support till användare via forum och chattar samt en del annat. Programmeringen har funnits där lite emellanåt men har inte varit någon stor del i det jag gjort under dom åren.

Skapade mitt första program under 2010. EeePCn kom nånstans där och den kom med en Linuxvariant som var väldigt konstigt uppbyggd och svår för många att hantera. Mycket svårare än vad vanliga Linux var. Och det var en del människor som aldrig hört talas om Linux som köpte denna minilaptop. Jag skrev ett program i Python med Qt som det grafiska gränssnittet. Syftet med det programmet var att människor skulle kunna göra mycket av konfiguration och installation via enkla knapptryck. Dom som testade programmet då var helt nya med Linux och dom gillade programmet.

Under hösten 2015 och våren 2016 så var jag på en aktivitet på ett företag som i första hand arbetade med försäljning av second hand grejer. Dom hade en IT-avdelning där människor kunde få hjälp med sina datorer på olika sätt. När jag var där så fick jag stora möjligheter att studera under tiden. Då började jag titta lite på webbutveckling med PHP och MySQL då det var något som dom var intresserade av. Det blev inte mycket av det från deras sida men jag fick en riktigt bra möjlighet att komma igång med studier.

Under 2016-2017 så gick jag ett år på Vuxenutbildningen där jag bland annat läste in några grundämnen som Engelska och Matematik. Samtidigt så läste jag några kurser på distans där jag körde vidare på det som jag började med under min tid på IT-avdelningen. Jag läste kurser som Webbserverprogrammering, Webbutveckling och Nätverkssäkerhet.

Från hösten 2017 fram till september 2018 så har jag varit tvungen att vara ute på aktiviteter som inte haft något med datorer och programmering att göra. Kom av mig lite i studierna kring just datorer och programmering då det inte fanns tid eller ork. I mitten av september 2018 så kom en chans för mig att återuppta mina studier i programmering (dock ej via någon skola). Då började jag titta på programmering i C, testade lite med Assembly, har även grejat lite med Python. Det är stor fokus på Linuxprogrammering, inbyggda system, bashskript och en del annat.

Inom en snar framtid så hoppas jag kunna ta mig in i IT-branschen och börja arbeta med programmering och andra intressanta saker.